De Voorraadschuur

De voedselbos-oogst is overvloedig dit jaar. Frambozen, zwarte en rode bessen, blauwe bessen, vlierbloesem, lindebloesem, pruimen. Straks appels en peren. Hopelijk hazel- en walnoten. Oogsten is voor mij de kroon op het werk. Het snoeien, het mesten, het helpen groeien, maar ook het liefdevol toespreken en bedanken van de bomen en struiken. Het leidde tot mooie, sappige bessen. Liters vol. Uren plukwerk. Haast meditatie. Zien – plukken – zien – plukken – zien – plukken. Gedachten komen en gaan. Over het afgelopen jaar en over de toekomt. Als golven op zee.

Ik was zeker over mijn koers en onzeker over de toekomst. Ik weet wat ik wil en vond het zo moeilijk om mee te bewegen op de stroom. We hebben bergen verzet. Een voedselbos aangelegd, Bed en Paard tot een succesvol gastenverblijf gemaakt met vele nieuwe gasten. Een website ontwikkeld. Goede producten geschreven én uitgevoerd. Plannen gemaakt. Het expertisecentrum voor duurzaamheid het levenslicht gegeven. En getwijfeld over het verdienmodel. Wanneer heb je een baan? Hoe ben ik betekenisvol? Is er wel genoeg? Ik had een mooie evaluatie van mijn opdracht en een tevreden opdrachtgever.

En dan is het zomer. De vakantie begint. De rijkdom ligt voor je uitgestald op tafel. Het is zoveel, dat je niet weet waar te beginnen. Het resultaat van een jaar hard werken.  We weten er niet goed raad mee en geven het weg aan de vakantie. De loomheid van een boek onder de warme zon, vergetelheid, een hoed over je gezicht. Je tenen in het water. Heerlijk.

Terug thuis begint een nieuw jaar. En daar op tafel het fruit nog. Verdord, uitgedroogd, beschimmeld. Een zoete herinnering.

De oogst is niet alleen de kers op de taart. Het echte werk begint pas nu. Je voorraadschuur moet nog gevuld. De brandstof, het voedsel voor de toekomst, de winter en het voorjaar, tot aan de nieuwe oogst van volgend jaar. Invriezen, jam koken, verwerken, pekelen, zuren, siroop. Zakken vol, zodat je er het hele jaar van kunt eten. Gelabeld, geordend. In de vriezer. Netjes bij elkaar. Dat is waar de oogst echt over gaat.

Daarom is augustus de maand van reflectie, van ordening, van structuur en nieuwe plannen. Van bezinning en vieren van wat er gerealiseerd is. En het schetsen van contouren voor de tijd die voor je ligt.

Gun jij jezelf om nog even een paar dagen helemaal alleen, of misschien wel samen met je partner, liefdevol orde op zaken te stellen? Een korte vakantie gecombineerd met een gestructureerde aanpak om mooie heldere plannen voor het komende jaar te formuleren en op te schrijven. Zodat jij op koers en met een volle voorraadschuur het nieuwe jaar begint.