Voedselbos

- Een Voedselbos is een door mensen ontworpen productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een hoge diversiteit aan meerjarige of houtige soorten, waarvan vruchten, noten, bladeren, stengels en andere delen voor de mens als voedsel dienen -


Een voedselbos staat er niet in 1 keer. Het duurt een jaar of 10 voordat een bos een bos is. Toch is er al van alles te eten voor mens en paard in ons voedselbos. Keetje staat er midden in. Verblijf je bij ons, dan geven we graag een rondleiding.

Adopteer een Boom

Het voedselbos van Bed en Paard ontstaat samen met onze gasten. Door een boom te adopteren, kun jij het bos mede vormgeven. Geadopteerde bomen krijgen een oorwurmen-huisje met jouw naam erop. Waarom? Omdat oorwurmen graag tussen het stro wonen en de buurt graag vrij houden van luis. Dat zijn twee vliegen in één klap.

Door een boom te adopteren, draag je bij aan CO2 opslag, biodiversiteit en kleine stappen in een gezonder en natuurinclusiever landschap. In het Drentse land, waar natuur en landbouw, biologische teelt en bollen elkaar afwisselen, is de uitdaging groot en het risico van polarisatie eveneens.

Collectief in Drenthe

Drenthe, in het bijzonder de gemeente Midden-Drenthe is vooruitstrevend in het ondersteunen van Voedselbos-initiatieven. Door de hele gemeente ontstaan voedselbos-stapstenen. Kleinschalige initiatieven, veelal van particulieren, met heel uiteenlopende drijfveren, maar wel met elkaar verbonden.

Niet alleen ben ik er heel trots op om aanjager en onderdeel te zijn van deze collectieve beweging. Ik ben er ook van overtuigd dat voedselbossen een zachte, verbindende schakel kunnen zijn tussen landbouw en natuur. Voedselbossen zijn een agrarische activiteit. Nooit een concurrent van de gangbare landbouw, maar wel een aanvulling. Maar door het meerjarige karakter van voedselbossen ontstaat ook een robuust, divers houtachtig landschap, waarin vele verschillende soorten en varieteiten, planten èn dieren kunnen leven. Voedselbossen zijn geen natura2000 gebieden, maar kunnen wèl de buffer zijn tussen landbouw en natura2000.

Martijn Aalbrecht, De Voedselboss

Kenniscentrum

Deze winst wordt door de provincie inmiddels ook onderkend. En zo helpt het collectief Voedselbossen in Drenthe mee aan het realiseren van 3700 hectare nieuw bos! En ontwikkelen wij een echt kenniscentrum, zijn we één aanspreekpunt voor overheden en bedrijven in CO2 compensatieregelingen en organiseren we gezamenlijke inkoop en subsidie-aanvragen.